Een product configurator is een applicatie waarmee in korte tijd een 3D-model van een product geconfigureerd kan worden. Heeft u een maakbedrijf? Het implementeren van een product configurator op uw website kan veel voordelen hebben. Een complex verkoopproces kan vereenvoudigd worden. Klanten hebben namelijk de vrijheid om hun eigen product samen te stellen en hier voorafgaand aan de aankoop een duidelijk beeld van te vormen.

Verschillende configuratoren

Er bestaan verschillende configuratoren die elk bedrijf voordelig ten goede kunnen komen. Een bekende configurator is de Ikea configurator,waarmee de klant zelf in de winkels keukens, badkamers en meubels kan samenstellen. En wat gedacht van de configurator van Mercedes? Hiermee kan iemand vanuit zijn luie stoel een Mercedes naar smaak kan samenstellen.

Maar ook in de maakindustrie kunnen configuratoren ingezet worden, met name bij maakbedrijven die dagelijks producten produceren die enkel verschillen in aspecten als grootte, materiaal en kleur. Zo kan een verkoper van toegangspoorten zijn klanten eigen poorten naar kleur, materiaal en grootte laten samenstellen, zodat ze precies weten hoe een toegangspoort er naar hun wens uit zal zien.

Doorlooptijd offerte reduceren

Een configurator geeft klanten aldus een duidelijker beeld van de producten en verbetert hiermee het verkooptraject. In een omgeving waar klanten invloed hebben op de specificaties van een product, versnelt een configurator de doorlooptijd van het maken van een offerte.

Met een configurator die draait op uw website, kunnen klanten namelijk zelf visueel uiting geven aan hun wensen. Met de specificaties die een klant vervolgens aan een product heeft gegeven, kan direct de kostprijs berekend worden. Daarnaast kan er een 3D-model van het product in een offerte worden opgenomen.

Gaat de klant akkoord met de offerte? Dan kunnen er uit de configurator direct afmetingen gehaald worden zodat het product ook daadwerkelijk vervaardigd kan worden.

Overal en altijd configureren

Product configuratoren die op het web draaien, kunnen vanaf elke browser bekeken en gebruikt worden. Ze zijn dus ook vanaf apparaten als tablets en smartphones beschikbaar. Dit maakt het voor het verkoopteam makkelijker om op elk moment een product te configureren en prijzen te berekenen, ook op bezoek bij een klant. Dit versnelt de verkoopstrategie en verbetert de dagelijkse sales.