Heeft u een maakbedrijf? Een uitgebreide product configurator is een mooie tool waarmee klanten zelf een product kunnen configureren. Dit zorgt voor tijdbesparing én verbetert het verkoopproces. Maar voordat er producten configureerbaar gemaakt kunnen worden, gaan daar een aantal stappen aan vooraf.

Configureerbare producten als eindresultaat

Sommige bedrijven hebben al een configurator waarmee modellen geconfigureerd worden. In deze gevallen is het vaak nodig om de configurator op een andere manier in de richten of de variabelen uit te breiden, zodat er optimaal gebruikgemaakt kan worden van de configurator.

Maar de configurator is het eindresultaat. Maakt uw bedrijf nog geen gebruik van een product configurator om producten te configureren? Dan gaan er een aantal stappen aan vooraf voordat dit wél gebeurt.

Analyse van de huidige werkwijze

Voordat we een bedrijf helpen om producten configureerbaar te maken, doen we eerst een analyse van de huidige werkwijze. Een configurator is namelijk het eindresultaat, maar hier gaan nog een aantal stappen aan vooraf. In die stappen zoeken we uit hoe de bedrijfssituatie in elkaar zit en op welke manier een mogelijke configurator ingericht moet worden. Zo kunnen producten uiteindelijk optimaal geconfigureerd worden.

Onderzoek binnen een bedrijf

De punten die onder andere in het onderzoek worden meegenomen zijn:

  • Gebruikers. Wie zijn de gebruikers die uiteindelijk gebruik gaan maken van de configurator?
  • Wensen van de gebruikers. Wat zijn de eisen en wensen van deze gebruikers? Wat vinden zij belangrijk?
  • Analyse van de productopbouw. We overleggen met de mensen van productie wat de precieze productopbouw is in de fabriek.
  • Overleggen. We voeren gesprekken met mensen van directie, verkoop en engineering. Zo krijgen we een duidelijk beeld van alle wensen en belangen.
  • Parameters in kaart brengen. We brengen in kaart welke parameters in de configurator aanwezig moeten zijn.
  • Onderdelen beschrijven. Alle onderdelen van de configurator beschrijven we nauwkeurig.
  • Plan van aanpak schrijven. Uiteindelijk schrijven we een plan van aanpak.

Product configurator inrichten

Doordat we al deze stappen doorlopen, hebben we een goed beeld van alle wensen én duidelijke behoeftes. We weten wat er nodig is in de configurator en kunnen deze optimaal inrichten. Als al deze stappen zijn doorlopen is het tijd om aan de hand van het plan van aanpak, en bij goedkeuring van alle partijen, te beginnen aan het daadwerkelijk inrichten van de configurator.