De wereld verandert in rap tempo. En ook de maakindustrie verandert mee. Als consument zijn we gewend geraakt aan snelle productie en innovatieve toepassingen. Maakbedrijven moeten hier feilloos op inspelen; stilstand is immers achteruitgang. Maar hoe ziet de toekomst van de maakindustrie eruit?

Industrie 4.0

De fabriek van de toekomst kan omschreven worden als de Industrie 4.0 of the internet of things. Dit houdt in dat alle onderdelen van een fabriek met elkaar verbonden zijn doordat ze aangesloten zijn op een netwerk. De onderdelen (de machines) geven informatie door aan dit netwerk, bijvoorbeeld over het aantal producten dat ze maken of hun status.

Autonomere fabrieken

De fabrieken worden hierdoor autonomer. Machines geven zelf aan wanneer er onderhoud nodig is en de productie kan aangepast worden als de vraag verandert. Uiteraard blijft de mens hier wel een onderdeel van als superviser die een oogje in het zeil houdt. Gaat het helemaal mis? Dan kan een machine dat namelijk niet volledig zelf oplossen. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om maatwerk te verzorgen, omdat de machines zelf op basis van vooraf ingesteld componenten producten kunnen samenstellen. Dit hoeft niet meer handmatig te gebeuren.

Smart Industry

Een andere benaming van Industrie 4.0 en The internet of things is Smart Industry. De industrie wordt simpelweg slimmer. Processen worden volledig geautomatiseerd en alle facetten van het productieproces kunnen met elkaar communiceren door slimme oplossingen. Dit biedt grote kansen voor bedrijven die hier ook in mee willen gaan en die hun processen willen aanpassen en anders willen inzetten, die ICT willen integreren in het productieproces en willen profiteren van nieuwe productietechnologieën.

Meegaan in de ontwikkelingen

Maar houdt een bedrijf liever vast aan oude processen? Dan kan deze ontwikkeling juist een gevaar vormen. Voelt u dat uw bedrijf ook mee moet met de nieuwste ontwikkelingen, maar heeft u hulp nodig om dit ook daadwerkelijk te bewerkstelligen? Wij nemen graag een kijkje bij u in de keuken om te zien hoe oude technologieën zo omgeklapt kunnen worden, dat ze leiden tot efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit.