De rol van de mens in industrie 4.0

De rol van de mens in industrie 4.0 – De maakindustrie is aan het veranderen. We staan aan de vooravond van de Industrie 4.0: een nieuwe revolutie in de industrialisering. De manier van produceren wordt veranderd door technologische ontwikkelingen als the internet of things te integreren in het productieproces. Maar wat gaat dit betekenen voor de werknemers binnen de industrie?

Productieprocessen monitoren

Duitse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de industriële werkplek in 2025. Hieruit blijkt dat deze werkplek gaat veranderen, maar dat de mens zeker niet onmisbaar wordt. De rol van de mens verdwijnt niet. In tegendeel zelfs!

Door productieprocessen steeds meer te automatiseren, krijgt de mens een andere maar niet minder belangrijke rol. Productieprocessen automatiseren is één, maar deze processen moeten wel gemonitord worden. Vooral aan het eind van het productieproces hebben mensen positieve invloed op de kwaliteit.

De rol van de mens in industrie 4.0

De mens krijgt dus een nieuwe rol. Veel activiteiten kunnen uiteindelijk overgenomen worden door machines en computersystemen. Maar deze systemen en machines moeten wel onderhouden en gecontroleerd worden.

De mens komt naast de machines te staan en werkt met automatiseringstechnieken, lost storingen op en analyseert data. Zelfs in volautomatische fabrieken zullen mensen niet overbodig worden. Ook zelflerende systemen zullen tot leren aangezet moeten worden.

De rol van de mens in industrie 4.0

Werknemers kwalificeren

Er zullen banen wegvallen door de industrie 4.0, maar er komen ook zeker banen bij. Bijscholing is hierbij wel belangrijk. Door werknemers bij te scholen kunnen werkplekken toekomstgericht ingericht worden.

Opleidingen moeten daarom uiteindelijk aangepast worden. Er moet een goede mix komen van technici die ook kennis hebben van mechatronica en IT en die de nieuwste kennis hebben van digitalisering.

Meegaan in de ontwikkelingen

Wij kijken graag met u mee welke ontwikkelingen kunnen gaan werken voor uw bedrijf. Wij nemen graag een kijkje bij u in de keuken om te zien hoe oude technologieën zo omgeklapt kunnen worden, dat ze leiden tot efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit en u optimaal kunt profiteren van de Industrie 4.0.