Internet of Things is niet meer weg te denken en heeft veel invloed binnen de maakindustrie en ons dagelijks leven. Wat houdt Internet of Things in en wat zijn de voordelen?

Wat is Internet of Things?

Een koffiezetapparaat dat u van een afstand aan kunt zetten of een thermostaat die automatisch aanslaat als u bijna thuis bent, zodat u in een warm huis stapt en zó een lekker bakkie kunt drinken. Dit heeft allemaal te maken met Internet of Things (IoT), een ontwikkeling die volop in gang is.

Internet of Things houdt in dat producten en (industriële) apparaten met elkaar in verbinding staan door één groot netwerk. Door sensoren kunnen ze met elkaar communiceren en zo informatie uitwisselen. Informatie van de ene sensor kan doorgestuurd worden naar de andere sensor. Zo kan uw mobieltje dus een signaal afzenden naar de thermostaat.

Uiteindelijk zullen steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet. Dit gebeurt op consumentenniveau nu vooral met thermostaten, koelkasten en auto’s, maar op een gegeven moment zullen steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet door middel van mobiels, laptops en tablets.

Hoe werkt Internet of Things

Internet of Things gaat verder dan het gewone internet. Nu ontstaat er een netwerk doordat computers (waaronder ook laptops, mobieltjes en tablets vallen) door middel van hun verschillende IP-adressen aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zorgt ervoor dat je contact kunt hebben met bijvoorbeeld je tante in Australië.

Bij Internet of Things wordt er ook een netwerk opgebouwd. In dit geval zijn het alledaagse voorwerpen of apparaten die meten met hun sensoren en via een netwerk informatie zenden naar een platform. Deze informatie wordt omgezet in smart data. Met deze smart data kan via software de juiste actie ondernomen worden. Zo kan een machine in een fabriek bijvoorbeeld aangestuurd worden om bepaalde handelingen uit te voeren.

Voordelen Internet of Things

Het grootste voordeel van Internet of Things is dat apparaten gekoppeld kunnen worden en data kunnen uitwisselen. Vooral voor consumenten kan dit voor veel gemak zorgen. Handelingen, zoals de thermostaat hoger zetten, kunnen automatisch overgenomen worden. En vaak is dit een stuk efficiënter: lichten die automatisch uitgaan als u niet thuis bent of de vaatwasser die alleen aangaat als het tarief het goedkoopste is.

Maar niet alleen bij consumenten, ook binnen de maakindustrie kan Internet of Things veel positiefs brengen. Zo kunnen fasen van het productieproces op afstand gemonitord en begeleid worden. Sensoren die in de machines zijn geïntegreerd kunnen informatie geven die kunnen leiden tot snellere en efficiëntere productie.

Er ontstaat bij Internet of Things veel data. Als deze data op de juiste manier geanalyseerd wordt, kan het veel informatie geven, bijvoorbeeld met betrekking tot temperatuur, luchtvochtigheid en druk. Deze data wordt waardevol als u het goed gebruikt. Als u de data op de juiste manier analyseert kan het gebruikt worden om betere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld om de kwaliteit van de producten te verhogen, de productie te versnellen of het onderhoud van de machines in de gaten te houden.

Wij kijken graag met u mee welke ontwikkelingen kunnen gaan werken voor uw bedrijf. Wij nemen graag een kijkje bij u in de keuken om te zien hoe oude technologieën zo omgeklapt kunnen worden, dat ze leiden tot efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit en u optimaal kunt profiteren van de Industrie 4.0.