Werkvoorbereiding verbeteren – Met een product configurator kunnen klanten snellere beslissingen nemen en kan de sales sterk verbeterd worden. Ook de werkvoorbereiding ondergaat een verbeterslag. Deze voordelen heeft een product configurator op de werkvoorbereiding.

Wat is een product configurator?

Een product configurator is een applicatie waarin samengestelde producten zijn verwerkt waarvan gemakkelijk een 3D-model geconfigureerd kan worden. Klanten kunnen hun eigen product samenstellen en er kan direct een offerte gegenereerd worden.

Als deze configuratoren op het web draaien, kunnen ze via elke browser bekeken worden, bijvoorbeeld op tablet. Denk bijvoorbeeld aan de keukenconfiguratoren van de Ikea. Een klant kan binnen no-time een eigen keuken samenstellen zonder dat daar een tekenaar bij komt kijken.

Klanten hebben de vrijheid om hun eigen product samen te stellen en hebben op deze manier voorafgaand aan de aankoop een duidelijk beeld van het product. Vervolgens kan direct de prijs berekend worden.

Product configurator voor technische bedrijven

Een product configurator is geschikt voor technische bedrijven in de maakindustrie die eigen, eenduidige producten produceren. Dat wil zeggen; een product dat aangepast kan worden qua kleur, grootte en materiaalsamenstelling.

Deze elementen kunnen vervolgens in de configurator gebruikt worden, zodat de klant dit product zelf kan samenstellen. Een voorbeeld van een bedrijf waar een product configurator zeer passend is, is siersmederij Beentjes.

Een product configurator kan niet alleen de sales, maar ook de werkvoorbereiding verbeteren. Het kan de:

  • werkvoorbereiding versnellen;
  • werkvoorbereiding optimaliseren.

>>> Wilt u zelf weten hoeveel uur geautomatiseerd kan worden door een product configurator? Doe dan de online analyse. 

Werkvoorbereiding verbeteren met een product configurator

Een werkvoorbereider in de technische branche kan onder andere verantwoordelijk zijn voor het maken van tekeningen, het opstellen van offertes, het opstellen van een materiaallijst en het berekenen van de kostprijs. Een werkvoorbereider moet dus veel kennis hebben van het productieproces en goed kunnen tekenen.

Werkvoorbereiders zijn schaars en altijd druk bezet. Een product configurator kan de werkvoorbereiding verbeteren en werkvoorbereiders veel werk uit handen nemen. Het kan er zelfs voor zorgen dat er minder werkvoorbereiders nodig zijn. Het vervangt een deel van de werkvoorbereiding. 

Tekeningen maken

Een configurator biedt de klant een 3D-model van het product en kan vervolgens direct 2D-tekeningen maken. Deze tekeningen kunnen zo de werkplaats in en hoeven niet gemaakt te worden door een werkvoorbereider.

Offertes opstellen

Op basis van het product dat de klant in de configurator heeft samengesteld is er al kennis over welke materialen hiervoor nodig zijn. De product configurator kan deze direct in een offerte opnemen. Na een akkoord op de offerte kan er gelijk gestart worden met het maken van de producten.

Materiaallijst opstellen

De offerte is uiteraard gebaseerd op de materialen die nodig zijn. Deze informatie is dus al beschikbaar en een materialenlijst hoeft niet apart opgesteld te worden.

Geïnteresseerd in een product configurator? Voor een product configurator heeft u geen aanvullende software nodig. De product configurator draait op het web. Wij hebben de software en richten de configurator helemaal in volgens uw werkwijze en uw productiemethode.