We staan aan de vooravond van de Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie. Deze revolutie staat in het teken van nieuwe technologische ontwikkelingen als data-integratie, cloud computing en het internet of things (het verbinden van apparaten met een netwerk om gegevens uit te wisselen). Een belangrijk onderdeel van deze industrie is dat machines en apparaten aangesloten kunnen worden op één netwerk, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren en van elkaar kunnen leren. Het is waarschijnlijk dat ook Big Data in de maakindustrie een rol gaat spelen.

Big Data in de maakindustrie

Big Data staat voor een grote hoeveelheid data die beschikbaar komt door online systemen. Ook binnen de maakindustrie zijn er veel organisaties die belangrijke data kunnen verzamelen van bijvoorbeeld machines, sensoren en PLC’s. Door nieuwe technologieën ontstaat veel data, meer dan ooit! Deze data is afkomstig van meerdere systemen en kan ook op veel manieren toegepast worden.

Met ‘big’ wordt niet zo zeer een grote hoeveelheid aan data bedoeld. Het staat eerder voor de grote variëteit aan data die geanalyseerd kan worden en de snelheid waarmee dat gebeurt. Big data staat voor:

  • de hoeveelheid data die binnenkomt;
  • de snelheid waarmee dit gebeurt of kan gebeuren;
  • de diversiteit van de data en de waarde die ervan afgeleid kan worden.

Toepassing van Big Data in de maakindustrie

Het is een feit dat industriële bedrijven een enorme hoeveelheid aan data kunnen vastleggen. Maar geven ze hier vervolgens ook daadwerkelijk betekenis aan? Data zonder betekenis is namelijk nutteloos. Data die daarentegen geïnterpreteerd wordt en effectief toegepast wordt, kan enorme verbeteringen brengen. Zo kan er bijvoorbeeld worden geconstateerd wat de staat is van machines, wanneer machines of onderdelen vervangen moeten worden en wanneer er onderhoud gepleegd moet worden.

Op deze manier kan de informatie uit data gebruikt worden om juist nog efficiënter te zijn, om een nog betere kwaliteit neer te zetten of om het ontwerp van producten aan te passen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Hierdoor is het mogelijk om niet alleen terug te kijken (‘zo hebben we de productie gedraaid’) maar juist ook om vooruit te kijken en vooraf inzicht te hebben in de processen, zodat er verbeteringen in het productieproces aangebracht kunnen worden. En dat kan enorme tijd- en kostenbesparingen opleveren!

Om de data op de juiste manier te analyseren en er daadwerkelijk betekenis aan te kunnen geven en informatie uit te kunnen halen, is het belangrijk om samen te werken met experts. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!