Er is ontzettend veel te kiezen voor de consument. Vooral bij complexe producten of producten uit een hoger segment, vinden veel consumenten het moeilijk om keuzes te maken. Keuzestress! Dit resulteert erin dat het verkoopproces vertraagt. Een product configurator kan helpen om klanten goede alternatieven te presenteren, zodat ze makkelijker beslissingen kunnen nemen.


Te veel opties

Consumenten houden van opties. Ze zoeken graag door tot ze de beste oplossing hebben gevonden en een product volledig past bij hun wensen. Of het nu gaat om poorten, auto’s of meubels. Het hebben van keuzes is fijn, maar het kan ook een negatieve werking hebben.

Met te veel om uit te kiezen, kunnen consumenten moeite hebben om überhaupt een keuze te maken. En als ze er dan eentje maken, zijn er ook heel veel andere opties waar ze voor hadden kunnen gaan. Het gevoel een verkeerde keuze te hebben gemaakt ligt al snel op de loer.


Keuzes presenteren

Producenten kunnen invloed hebben op dit keuzeproces door de manier te beïnvloeden waarop ze hun klanten keuzes presenteren. De volgorde waarin de keuzes gepresenteerd worden heeft namelijk invloed op het daadwerkelijke keuzeproces. Zo kunnen consumenten beter begeleid worden als de opties van makkelijk naar complex worden aangereikt.

Bijvoorbeeld: De eerste keuze is de grootte van de bank: 1-, 2-, of 3-zits. De tweede keuze is vervolgens het materiaal: stof of leer. Etc.


Concreet maken

Maar producenten kunnen ook de inspanning die nodig is om keuzes te maken beïnvloeden. Hierbij is vooral de visuele representatie belangrijk. Beeld is ontzettend krachtig en zegt veel meer dan een productomschrijving. Door alle verschillende opties visueel weer te geven, wordt de inspanning om de opties te evalueren en mentaal vorm te geven bij consumenten verminderd.

Een product configurator is een mooie manier om dit te bewerkstelligen. Een product configurator geeft klanten een visuele representatie van de mogelijkheden die er zijn en draagt hierbij zijn steentje bij aan het keuzeproces.